Regie terugpakken op de woningmarkt

Door Ad de Graaf op 3 december 2023

Met de woorden ‘Regie terugpakken op de woningmarkt’ begint het voorwoord van wethouder van der Elst in zijn visie op woningbouw in Voorschoten. De woonvisie wordt donderdag 7 december besproken in de gemeenteraad. Regie terugpakken, het is de PvdA uit het hart gegrepen. Marktwerking heeft de woningbouw weinig goeds gebracht. Maar is ons college wel ambitieus genoeg? Volgens de PvdA-fractie moet er een tandje bij.

In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen is de wooncrisis steevast als één van de grootste problemen in Nederland genoemd. Als je geen goed inkomen hebt is de wachtlijst voor een huurwoning veel te lang. Ook voor mensen met een modaal of anderhalf modaal salaris zijn er nauwelijks betaalbare huur- of koopwoningen.

Als je geen woning kunt vinden of merkt dat je kinderen of kleinkinderen geen huis kunnen krijgen, neemt boosheid toe. En die boosheid richt zich op projectontwikkelaars, woningcorporaties, overheid, vluchtelingen, arbeidsmigranten of buitenlandse studenten. Meer regie van de overheid op de woningmarkt om meer en betaalbaar te bouwen is dan ook hard nodig.

In de woonvisie doet wethouder Van der Elst (volkshuisvesting) zijn best. Van alle nieuwbouw moet straks tenminste 30% sociale huur zijn, 35% middenhuur en betaalbare koop en dan rest maximaal 35% vrije sectorwoningen.

De ambitie van de wethouder is dat er eind 2030 1.000 nieuwe woningen zijn. Dat klinkt goed, maar alleen al de bekende nieuwbouwprojecten zoals Starrenburg 3, Intratuin (Fortuyn wijk), Berensteijn, Huize Bijdorp, Forescate en andere leveren 1.012 nieuwe woningen op. Maar bij Forescate (Rouboslaan) moesten eerst 94 woningen worden gesloopt om er 102 te kunnen bouwen. Er komen dus maar 8 woningen bij.

Niet overal wordt eerst gesloopt, maar de PvdA wil een steviger ambitie: 1.000 nieuwe woningen bouwen is niet genoeg. Gesloopte woningen moeten eerst worden gecompenseerd en dan moeten er nog 1.000 woningen bovenop. Dat is het absolute minimum om te werken aan een leefbaar Voorschoten dat van ons allemaal is.

Er moet dus een tandje bij. In de raad van 7 december doet de PvdA enkele voorstellen. We hebben die ook aan andere partijen in de raad gestuurd met de vraag om steun. Op 7 december wordt duidelijk of we die steun krijgen en we de wethouder van Volkshuisvesting een extra duwtje in de rug geven om de regie te pakken.

Ad de Graaf

Ad de Graaf

Wie is Ad de Graaf? In 1951 ben ik in Den Haag geboren. Opgegroeid in het Laakkwartier ging ik rond mijn twintigste sociologie studeren in Leiden. Als spoorstudent reisde ik heen en weer. Dat was goedkoper. Na mijn afstuderen ging ik in Amsterdam werken in het vormingswerk voor werkende jongeren. Enkele jaren later vertrok ik

Meer over Ad de Graaf