In memoriam Jan Steg (1932-2019)

Door Jan Spendel op 19 november 2019

Vorige maand overleed Jan Steg op 87-jarige leeftijd. Wij gaan Jan missen. Onze condoleance gaat uit naar zijn vrouw Ger(da) en verdere familie van Jan.

Jan was een “echte socialist”. Hij had zo nu en dan veel moeite met de landelijke koers van de PvdA. Maar zijn trouw aan de partij was groot. Hij bleef lid, ondanks dat hij niet altijd 100% achter het beleid van zijn partij stond.

Hij kwam regelmatig op de algemene vergaderingen van de PvdA afdeling Voorschoten en voerde op eigen wijze het woord om een probleem of sociaal onderwerp onder de aandacht te krijgen.  Het laatst hebben wij hem nog gezien op de ledenbijeenkomst op 16 februari 2019 in het keldertje van het Ambachts- en Baljuwhuis.

Jan Steg komt uit een groot gezin, een rode familie. Hij groeide op in Appelscha, een bolwerk van anarchisme en radicaal socialisme. Daar heeft hij wat van meegekregen.

Van uit Appelscha vershuisde Jan Steg in 1955 naar Voorschoten waar hij een baan kreeg bij de PTT op het postkantoor in de Voorstraat en later in Den Haag. Bij de post kreeg hij de kans om verder te leren en carrière te maken.

In 1956 werd Jan lid van de PvdA. Toenmalig raadslid Pels van de PvdA heeft hem het formulier voor aanmelding lidmaatschap voorgelegd en laten tekenen. Sinds die tijd is Jan lid met een onderbreking van hooguit twee jaren toen hij zijn lidmaatschap opzegde omdat hij ontevreden was over de koers van de PvdA. Het moet ergens geweest zijn in de tijd van staatssecretaris Marcel van Dam.

Politiek actief was Jan Steg dertig jaar geleden in de periode van Johan Visser, Jan van Leeuwen, Mieke Breunesse. In 1986 stond Jan Steg op de vijfde plaats van de lijst PvdA/PPR. In die tijd was hij ook voorzitter van de woningadviescommissie Voorschoten.

Naast zijn lokale betrokkenheid bij de PvdA was Jan ook jarenlang jeugdleider bij Voorschoten 97 en daarvoor bij Randstad Sport en voorheen Rouwkoop. Voor zijn verdiensten als vrijwilliger in het algemeen en in het bijzonder bij zijn voetbalclub heeft hij in 2005 een onderscheiding (lintje) gekregen van de Koningin. Hij werd bovendien in dat jaar ook erelid van Voorschoten’97.

Jan Spendel

Jan Spendel

Jan Spendel (1953) is sinds november 2014 weer terug als bestuurslid voor de PvdA-afdeling Voorschoten. In de jaren 2004-2014 was hij voor de PvdA actief in de lokale politiek: bijna acht jaar als raadslid en tien jaar als commissielid. Vanaf 23 september 2015 – 27 maart 2019 was hij duo-lid van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer over Jan Spendel