Het slappe bouwbeleid van Voorschoten!

Door Ad de Graaf op 1 februari 2022

Het is leuk wonen in Voorschoten. Maar als starter of ouderen moet je wel een betaalbare woning kunnen vinden. Helaas zijn er weinig sociale huurwoningen en de gemiddelde vraagprijs van de aangeboden koopwoningen bedraagt maar liefst €675.000.

De afgelopen jaren is er weinig gebouwd in Voorschoten. Als er dan al gebouwd wordt dan is dat onbetaalbaar. Roosenhorst is bijna klaar. Prachtige locatie, maar de goedkoopste woning kost €800.000. De inschrijving voor Beresteyn is gesloten, prijzen variëren tussen de €675.000 en €1.500.000. Het Fortuyn van Voorschoten dan. De prijs van koopwoningen varieert van €627.000 tot €1.050.000. Hier komen wel 25% sociale huur appartementen.

Dan hebben we aan de Leidseweg Noord: het plan Arsenaal-Segaar. Het is al vier jaar in ontwikkeling met zo’n 100 woningen waarvan 15% sociale huur en 15% goedkope koop. Vervolgens hebben we Starrenburg 3 dat na 15 jaar nu eindelijk eens van start lijkt te gaan. Aan plannen geen gebrek dus. Helaas moet je wel wat geduld of geld hebben. En dat heeft niet iedereen.

Waarom kan het wel snel en betaalbaar bij Huize Bijdorp? Misschien omdat de zusters van de congregatie geen commercieel, maar een ideëel doel hebben? Waarom accepteren we dat Starrenburg 3 al 15 jaar op zich laat wachten? Waarom accepteren we dat bij Intratuin de goedkoopste koopwoning €627.000 kost en de eerdere informatie, dat er 72 koopwoningen komen tussen €284.000 en €517.000, niets voorstelt? Waarom accepteren we dat er geen grondgebonden sociale huurwoningen bij komen?

De PvdA Voorschoten weet ook wel dat we in een moeilijke periode zitten met Corona, stijgende bouwkosten en lange inspraakprocedures. Ook de invloed van de gemeente op commerciële projectontwikkelaars heeft grenzen. Toch is het te makkelijk om dan maar de handen in de lucht te steken, omdat we als gemeente geen invloed zouden hebben. Waarom heeft het drie jaar moeten duren voordat de gemeente een besluit nam over een beleidsregel sociale woningbouw? Hiermee heeft de gemeente nu wel een instrument in handen om betaalbaar te kunnen bouwen! Deze beleidsregel had er veel eerdere kunnen en moeten zijn.

Fractievoorzitter Ad de Graaf: ‘De gemeente is altijd een belangrijke partner van de bouwer. Je moet duidelijke afspraken vooraf maken en je moet er bovenop zitten. Een betrouwbare overheid moet in deze wereld ook een daadkrachtige overheid zijn. Het is nu wat slap allemaal.’

Ad de Graaf

Ad de Graaf

Wie is Ad de Graaf? In 1951 ben ik in Den Haag geboren. Opgegroeid in het Laakkwartier ging ik rond mijn twintigste sociologie studeren in Leiden. Als spoorstudent reisde ik heen en weer. Dat was goedkoper. Na mijn afstuderen ging ik in Amsterdam werken in het vormingswerk voor werkende jongeren. Enkele jaren later vertrok ik

Meer over Ad de Graaf