‘Voorschoten moet geen safe haven worden voor criminelen!’

Door Arnold Posthuma op 18 december 2021

Afgelopen week werd ons dorp opgeschrikt door het bericht dat de Politie 2.000 kilo cocaïne heeft gevonden in een loods in de Dobbewijk. Deze vangst had een straatwaarde van ongeveer 150 miljoen euro. Juist op een plek waar een Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) is gevestigd, en de veiligheid vele malen beter geregeld is dan op andere plekken in Voorschoten, wisten criminelen hier tijdelijk onder radar te blijven. Een serieuze zaak die door adequaat ingrijpen van de Politie is gestopt. De vraag blijft natuurlijk of er meer plekken in Voorschoten zijn waar dergelijke activiteiten kunnen plaatsvinden?

Het verrassende antwoord is ja! Deze gebeurtenis kan niet los gezien worden van een discussie die een week daarvoor in de commissie Burger&Bestuur van de gemeenteraad van Voorschoten heeft plaatsgevonden. In de commissie werd een voorstel van Burgermeester Stemerdink besproken voor het aanstellen van een ambtelijk regisseur Ondermijning. Deze functionaris heeft onder meer als taak om de Wet Bibob (Wet Bevordering Integriteitsbeoordeling door het Openbaar Bestuur) toe te passen. Een aantal politieke partijen stonden sceptisch tegenover de aanstelling van deze regisseur, iets de PvdA Voorschoten een zeer slecht signaal vindt.

Wat is de Wet Bibob? De wet heeft als doel te voorkomen dat de lokale overheid criminele activiteiten faciliteert en beschermt tegelijkertijd de ondernemers die ter goeder trouw zijn. De gemeente past deze wet toe bij de aanvraag (en intrekking) van vergunningen voor ondernemers. Het is een bestuursrechtelijk instrument. Het probleem is dat Voorschoten een van de weinige gemeente in deze regio is, die geen dergelijke regisseur heeft. Waarin in andere gemeente zware Bibob toetsen kunnen uitvoeren, kan Voorschoten slechts marginaal toetsten op deze wet. Dat is hiaat in het bestrijden van de criminaliteit en leidt potentieel tot meer onveiligheid. Ook mag deze regisseur aanschuiven bij overleggen van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) waar verschillende casuïstiek worden besproken. En waar strafrecht en bestuursrecht in samenspraak zo effectief mogelijk kunnen worden ingezet. Aangezien Voorschoten geen regisseur Ondermijning heeft, mag het niet deelnemen aan deze overlegstructuur. Wederom krijgt Voorschoten daarom niet beschikking over de informatie die het nodig heeft om de veiligheid van haar bewoners te kunnen waarborgen.

In de loop van januari 2022 zal het voorstel nogmaals in de gemeenteraad besproken worden. Het is zaak dat een aantal partijen tot inkeer komen en de veiligheid van onze bewoners eindelijk serieus gaan nemen!

Arnold Posthuma

Arnold Posthuma

Ik ben geboren (1981) en getogen in het mooie Brabant. Opgegroeid in een hecht katholiek gezin. Al jong de kwetsbaarheden van het bestaan ervaren door het leven met mijn geestelijk gehandicapte zusje. Zelf een doorsnee jongen; voetballen, schaken, school, vrienden en al snel politieke interesses. Politicologie gestudeerd in Nijmegen, en korte tijd in Polen. Als

Meer over Arnold Posthuma