Nieuw Cultuurhuis in de Kruispuntkerk

Door Ad de Graaf op 12 april 2024

Op 11 april is het nieuwe Cultuurhuis van Voorschoten een stap dichterbij gekomen. In de gemeenteraad is namelijk gesproken over een onderzoek naar de haalbaarheid van een nieuw Cultuurhuis in de Kruispuntkerk. Dit komt in de plaats van het verouderde cultureel centrum. In december 2024 moet een definitief besluit worden genomen en daarvoor moet nog veel worden uitgewerkt. Maar de vooruitzichten lijken goed: de cultuursector is positief en de gemeenteraad stelt geld beschikbaar voor de uitwerking van de plannen in overleg met de eigenaar van het kerkgebouw.

Volgens het plan komen er in het kerkgebouw een grote zaal met 120 zitplaatsen, een repetitieruimte van 128m², facilitaire voorzieningen zoals een kleedkamer en opslagruimte en een café aan de voorkant van het gebouw. Daarvoor moet het kerkgebouw wel worden aangepast. Volgens de plannen is de eigenaar verantwoordelijk voor het casco ( het ‘geraamte’ van het gebouw) en de gemeente voor de inrichting. Zowel de eigenaar als de gemeente zullen dus moeten investeren in het nieuwe Cultuurhuis.

De PvdA is altijd voor een nieuw Cultuurhuis in het echte centrum geweest en de Kruispuntkerk is een mooie locatie. Het geeft een impuls aan cultureel Voorschoten en zorgt voor meer dynamiek en reuring in het centrum. B&W wil in december een definitief besluit aan de gemeenteraad presenteren en dan zou het Cultuurhuis eind 2025 klaar moeten zijn. Deze voortvarendheid steunen wij, maar we weten ook dat de afgelopen 20 jaar meer plannen zijn besproken, zoals de verandering van de bibliotheek in een nieuw cultureel centrum. Plannen die allemaal zijn gesneuveld, ook als er bij de start groot enthousiasme was.

Op voorstel van de PvdA is daarom unaniem door de raad besloten dat het college op 10 oktober een voortgangsrapportage presenteert. Daarin moet antwoord worden gegeven op vragen zoals: Hoeveel moet er worden geïnvesteerd door de gemeente? Hoeveel gaat de eigenaar investeren? Wat zijn de jaarlijkse kosten voor de gemeente? Hoe zorgen we voor betaalbare huur voor gebruikers? Hoe zien de contractuele afspraken tussen gemeente en eigenaar van de kerk eruit? Hoe zien de definitieve plannen voor de inrichting en organisatie van het Cultuurhuis eruit?

Zo houdt de gemeenteraad de vinger aan de pols en kan bijsturen in de aanloop naar een definitief besluit eind dit jaar.

Ad de Graaf

Ad de Graaf

Wie is Ad de Graaf? In 1951 ben ik in Den Haag geboren. Opgegroeid in het Laakkwartier ging ik rond mijn twintigste sociologie studeren in Leiden. Als spoorstudent reisde ik heen en weer. Dat was goedkoper. Na mijn afstuderen ging ik in Amsterdam werken in het vormingswerk voor werkende jongeren. Enkele jaren later vertrok ik

Meer over Ad de Graaf