De petitie ‘Houd Vlietland groen en open voor iedereen’ is afgelopen vrijdag door het burgerinitiatief aangeboden aan gedeputeerde Anne Koning, wethouder Bianca Bremer van Leidschendam-Voorburg en wethouder René Zoetemelk van Voorschoten. Meer dan 17.000 mensen hebben deze petitie ondertekend. In de media is vervolgens het beeld ontstaan dat de plannen van Leidschendam-Voorburg en de projectontwikkelaar onherroepelijk zijn, dus niet meer kunnen worden gewijzigd. Het is het beeld van politici die uitstralen: ‘ wij kunnen niet anders’. Maar dat beeld klopt niet!
Eerst enkele feiten.
Feit 1. In 2006 stemde de gemeenteraad van Leidschendam—Voorburg in met een bestemmingsplan voor een nieuwe inrichting van Vlietland-Noord. Dit maakt het mogelijk om hier een recreatiepark met villawoningen te bouwen.
Feit 2 Dat is niet gebeurd en de komst van de Rijnland Route met torenhoge fly-overs leidt ertoe dat de projectontwikkelaar nu met een ander plan komt. Een plan met alleen maar grondgebonden woningen, waardoor het grondoppervlak van het recreatiepark stijgt van 15.585 m² naar 19.510m² (bijna 25%). Want een recreatiepark met veel geluidoverlast en uitzicht op fly-overs is niet aantrekkelijk. Daarom moeten er ook hoge aarden geluidswallen komen, waarna er nog nauwelijks open gebied overblijft.
Feit 3. Maar het nieuwe plan van de projectontwikkelaar is in strijd met het bestemmingsplan uit 2006. Dus wil Leidschendam-Voorburg dat nu wijzigen, waardoor het nieuwe plan wel mogelijk wordt. Politieke partijen kunnen dus niet volhouden dat een bestemmingsplan niet gewijzigd kan worden.
Bij de overhandiging van de petitie wees Ad de Graaf (burgerraadslid PvdA) nadrukkelijk op de mogelijkheden die wet op de ruimtelijke ordening biedt: bevries het huidige bestemmingsplan gedurende een jaar en onderzoek dat jaar alternatieven. Aangezien de wereld in 15 jaar ingrijpend veranderd is, is volgens ons een pas op de plaats noodzakelijk. Dat jaar moet je niet alleen met de projectontwikkelaar ingaan, maar ook met andere belanghebbenden zoals het burgerinitiatief. Indien er na 1 jaar geen nieuw plan is, wordt het oude weer van kracht.
Als de politieke wil er is, kan de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg zo’n besluit nemen. Dan kan het komende jaar worden nagegaan of er een interessant alternatief is dat draagvlak heeft. Zeg dus niet dat zo’n besluit niet kan. Het burgerinitiatief verdient een eerlijke kans.