Knikkeren voor het Progressief Akkoord

Door Carel van der Meij op 15 september 2023

Er was weer van alles te beleven tijdens het weekend van Voorschoten. Ook GroenLinks en Partij van de Arbeid waren van de partij. In twee kramen, dicht bij elkaar, vroegen ze aandacht voor de thema’s van het Progressief Akkoord Voorschoten. Aan het begin van deze raadsperiode is dat akkoord geschreven door vier partijen in de gemeenteraad: GroenLinks, D66, PvdA en SP.

De thema’s van het Progressief Akkoord stonden groot uitgeprint en bij elk thema stond een emmertje. Daar konden mensen een knikker in doen. Ze mochten maar drie knikkers gebruiken. Op die manier hoopten GroenLinks en PvdA zichtbaar te krijgen welke thema’s volgens de bewoners van Voorschoten het belangrijkst zijn. Een paar honderd mensen zijn aan het knikkeren geslagen en een zestal thema’s sprong er uit.

Eén thema kwam duidelijk op kop te staan: één loket voor alle zorg en het verkorten van de wachttijden voor wie hulp nodig heeft. De bureaucratie bezorgt veel mensen duidelijk kopzorgen. Een thema dat daarmee te maken heeft, een thema dat ook veel knikkers scoorde, was de noodzaak voor een beter armoedebeleid.

Ook wonen kreeg veel aandacht. Er is enorme behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen en er wordt te weinig gedaan om in die behoefte te voorzien. Een verwant thema is actie om huurwoningen te verduurzamen.

Veel mensen zijn verder van mening dat de Papenwegsepolder groen moet blijven. En in het algemeen: inwoners van Voorschoten willen meer invloed op besluiten van de gemeente die met hun directe leefomgeving te maken hebben.

De fracties van GroenLinks en Partij van de Arbeid zullen in de gemeenteraad aandacht voor deze thema’s blijven vragen om er aan te werken dat Voorschoten voor iedereen een fijn dorp blijft om in te wonen.

GroenLinks&PvdA

Carel van der Meij

Carel van der Meij

Ooit opgegroeid in Leiden ben ik, na wat omzwervingen door het land, eind 2021 met mijn vrouw in Voorschoten komen wonen.  Ik heb acht jaar in het middelbaar onderwijs gewerkt en daarna ben ik 34 jaar dominee geweest, in Amsterdam, Deventer, Voorburg en Naaldwijk.  Mensen vragen of ik van mijn pensioen geniet. Zeker. Maar dat

Meer over Carel van der Meij