Marjolijn Eshuis kandidaat Provinciale Staten Zuid-Holland

21 februari 2019

 

Marjolijn Eshuis staat nummer 10 op de PvdA-kieslijst Provinciale Staten Zuid-Holland voor de verkiezingen op woensdag 20 maart 2019

Gezien worden, meedoen en mee beslissen

Door mijn werk bij de Verenigde Naties en diverse ontwikkelingsorganisaties in o.a. China, India, Pakistan, Congo, Uganda en Nicaragua, weet ik hoe belangrijk het is dat je gehoord wordt, dat je mee kan doen in de samenleving. Conflicten in die landen zijn vaak terug te voeren op achterstelling van groepen. Denk aan het islamitische Pakistan waar religieuze minderheden, zoals christenen en hindoes, bedreigd en gediscrimineerd worden. In het hindoeïstische India leven de moslimminderheid en de kastelozen (Dalits) in de marge van de samenleving. Zij zijn veroordeeld tot de minst aantrekkelijke banen, de hogere kasten kijken stelselmatig op hen neer. Dat raakt aan je waardigheid als mens. Het is de realiteit in India, waar je kaste in grote mate je leven bepaalt. Aandacht voor hun positie en plek in de samenleving is cruciaal. Uiteindelijk gaat het erom dat je telt als mens en je een waardig leven kan leiden. Hoe mooi is het om te zien dat na veel investering Dalit vrouwen nu hun rechten kennen en zich durven uitspreken. Een aantal heeft zich verkiesbaar gesteld voor het lokale bestuur en maakt inmiddels deel uit van de gemeenteraad.

‘De boel bij elkaar houden’

Gelukkig is de situatie hier anders. Wij kennen deze uitwassen niet. Maar ook hier moeten we ervoor waken dat er geen tweedeling in de samenleving ontstaat. Inwoners met kansen en mogelijkheden, en anderen voor wie dat anders ligt. Toen Job Cohen als burgemeester van Amsterdam, ‘de boel bij elkaar houden’ als een belangrijke taak zag, werd daar lacherig over gedaan. Onterecht! Hij had goed in de gaten waar het in de kern om gaat: sociale cohesie, zorgen dat iedereen een stem heeft en mee kan doen. De PvdA ziet het belang van verbinding in de samenleving en werkt daaraan!

Bruggen slaan en zoeken naar win-win situaties

Mijn ervaring bij het werken met uiteenlopende belangengroepen gebruik ik in de politiek. Op basis van wensen en verwachtingen van mensen probeer ik bruggen te slaan en zoek naar win-win situaties. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de wijze waarop gemeente en inwoners op diverse plekken in het land een publieke voorziening zoals een zwembad of een culturele ontmoetingsplek met elkaar draaiende houden. Ik zeg niet dat deze formule overal werkt, maar stimuleer het nadenken over zulke oplossingen.

Goede en breed gedragen besluiten

Om tot goede en gedragen besluiten te komen hecht ik eraan bij de start van trajecten met politieke partijen, organisaties, inwoners en bedrijven te spreken over hun inzichten en standpunten. Het is zaak om te luisteren naar alle groepen, of ze nu een meerderheid of minderheid vertegenwoordigen. Dat betekent vroegtijdig samen optrekken, heldere kaders en het profiteren van ieders bijdrage. Dat is niet vanzelfsprekend, weet ik uit ervaring. In Voorschoten werken we daaraan, maar we zijn er nog niet.

Ik vind het belangrijk om in discussies onderwerpen goed te doordenken, en niet te snel conclusies te trekken. De centrale vraag bij discussies is meestal: wat is het probleem, is het ernstig, structureel? Wat zijn mogelijke oplossingen, zijn die uitvoerbaar en doeltreffend? Let maar eens op hoe politici soms snel met een mening klaarstaan, zonder goed geïnformeerd te zijn en zaken goed doordacht te hebben.

Uitdagingen voorbij de gemeentegrenzen

De afgelopen jaren werkte ik aan een sociale én groene gemeente. Veel uitdagingen gaan echter voorbij de gemeentegrenzen. De komende jaren staan het werken aan de energietransitie, wonen, bereikbaarheid, duurzame mobiliteit hoog op de provinciale agenda. De klimaatverandering heeft grote ruimtelijke, economische en sociale gevolgen. We zullen toe moeten groeien naar een nieuwe manier van leven, wonen en werken. Van de provincie wordt verwacht dat zij de regie neemt in deze transities, dat zij richting geeft, (ruimtelijke) prioriteiten stelt, aan kennisontwikkeling werkt en samen met gemeenten en waterschappen uitvoert. Dat betekent ook werken aan draagvlak onder de bevolking en aandacht voor een eerlijke verdeling van kosten.

Het zijn trajecten die mij aan het hart gaan en waar ik graag over meedenk. Mijn inzet: zorgdragen voor goede besluitvormingstrajecten, zorgvuldig doordenken van kwesties, samenwerken met inwoners, organisaties en andere partijen, én effectief communiceren!

Stem op 20 maart PvdA!  Sociaal & Groen!

Marjolijn Eshuis ([email protected])