Voor alle Voorschotenaren zijn kunst en cultuur belangrijk. Op Open Monumentendag bewonderen we Kasteel Duivenvoorde, de Zilverfabriek, het Klooster of het Ambachts- en Baljuwhuis. We kijken naar schilderijen of beelden. We luisteren naar muziek, gaan naar de film. Maar we doen meer dan kijken of luisteren. We beoefenen kunst, we maken muziek bij de fanfare of spelen samen toneel. We boetseren of schilderen.
Volgens Rachèl van Hellemondt (kandidaat-raadslid PvdA #3) is het niet alleen leuk en gezellig om muziek te maken of te fotograferen, het daagt je ook uit. Soms doe je het alleen, soms in groepsverband zoals in een orkest. Je ontmoet mensen die je anders niet zou kennen. Het is daarom belangrijk dat kunst en cultuur voor alle Voorschotenaren beschikbaar en toegankelijk is.
De afgelopen jaren is deze sector door de gemeente stiefmoederlijk bedeeld. Het plan van deze coalitie om te bezuinigen is wel gerealiseerd, maar van de voorgenomen stimulering van de Voorschotense culturele initiatieven hebben we niets kunnen merken. De voorgenomen Cultuurnota moet nog steeds verschijnen en staat inmiddels gepland voor juni 2022. Wel is in november 2021 op initiatief van de PvdA geld vrijgemaakt voor een cultuurcoördinator die initiatieven vanuit de sector kan ondersteunen, helpt bij fondsenverwerving of bij promotieactiviteiten.
De PvdA vindt dat kunst en cultuur de komende vier jaren hoger op de politieke agenda moeten staan. Terecht stelt de Cultuurfabriek dat een sterke culturele sector van Voorschoten een vitale en levendige gemeente maakt. In “Laat Cultuur bloeien” levert de Cultuurfabriek input voor zo’n agenda. De thema’s ‘meedoen en beleven’, ‘verbinding en samenwerking’ en ‘talentontwikkeling’ laten zien dat onze cultuursector midden in de Voorschotense samenleving staat.
Rachèl van Hellemondt: “Samen met de mensen en de organisaties in deze sector willen we in 2022 een agenda maken waarin staat wat we de komende jaren gaan doen, wanneer we dat doen en wat de gemeentelijke bijdrage hieraan kan zijn. We weten dat de financiële middelen in Voorschoten beperkt zijn, maar juist in deze sector kunnen we met creativiteit veel bereiken. Op 24 februari aanstaande organiseert de Cultuurfabriek het eerste Voorschotense Cultuurdebat. Laat dat de opmaat zijn voor een gezamenlijke aanpak die kunst en cultuur in Voorschoten laat bloeien.”
Voor meer informatie Klik hier voor Position Paper Kunst en Cultuur