PvdA: Het Repair Café Voorschoten is één grote win-win

Door Marjolijn Eshuis op 11 maart 2018

De PvdA bracht de laatste zaterdag van februari een werkbezoek aan het Repair Café in Voorschoten. Commissieraadslid Marjolijn Eshuis: “Al met al is dit een initiatief met alleen maar positieve kanten, zowel in sociaal opzicht als voor het milieu. Ik ben zelf trouw bezoeker vanaf het eerste uur, niet alleen voor mijzelf, maar ik ondersteun hiermee ook mijn ouders, die geholpen zijn met deze kleine reparaties. Ik raad iedereen aan eens een kijkje te komen nemen!”

Voorzitter Arnout Lindner: “Het Repair Café is nu 1 jaar in bedrijf en inmiddels hebben de vrijwilligers al 275 elektrische apparaten gerepareerd, kleine fietsreparaties of kleding herstelwerk gedaan. En daarmee is bijna 70% van de gebrachte goederen hersteld”.  Met de lente in aantocht, maar de winter nog niet voorbij,  is er deze zaterdag speciale aandacht voor het slijpen van scharen, messen en tuingereedschap”

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om het (samen) repareren. Er is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, etc. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Om in de kosten voor onderdelen te kunnen voorzien wordt een kleine vergoeding gevraagd.

De idee achter het Repair Café is het bevorderen van een langere levensduur van spullen. We gooien met elkaar veel spullen weg die nog goed te maken zijn. Dat is zonde en niet duurzaam. Repareren is de laatste decennia uit de tijd geraakt, omdat het vaak goedkoper is om een nieuwe stofzuiger of koffiezetapparaat te kopen dan het te repareren.

Repareren stimuleert een circulaire economie waarin spullen hergebruikt worden. Productie van nieuwe spullen en afvalverwerking zijn erg belastend voor het milieu en putten onze grondstoffenvoorraad uit. Dat is niet bij iedereen even bekend.

Het Repair Café Voorschoten is een samenwerking aangegaan met de GEMIVA-SVG groep, voor mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben. GEMIVA heeft ruimte aan de Schoolstraat ter beschikking gesteld en vrijwilligers en cliënten zorgen voor koffie en thee. Een Voorschotense supermarkt ondersteunt het initiatief door maandelijks gratis een lunch voor de vrijwilligers ter beschikking te stellen.

Het café heeft ook een sociale functie, vrijwilligers zijn samen met klanten aan de slag en het is er gezellig.

Het Repair-café vindt iedere laatste zaterdag van de maand (m.u.v. juli en december) plaats tussen 10.00 – 16.00u in het Atelier GEMIVA, Schoolstraat 100-108. Voor meer informatie: www.repaircafevoorschoten.nl

 

Marjolijn Eshuis

Marjolijn Eshuis

Wij verhuisden als gezin eind jaren zestig van Den Haag naar Noord-Hofland, toen de nieuwste wijk in Voorschoten. Van een flat in Mariahoeve naar een huis met een tuin. Ik groeide er gelukkig op, samen met mijn broers en zus. We gingen naar het Kompas en schaatsten op de Wetering. Langzaamaan zagen we de wijk

Meer over Marjolijn Eshuis