Door Esmé Berkhout op 1 maart 2014

‘One day I will vote’

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:8.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:107%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

In Washington bezocht ik enkele Jaren geleden het Capitool, de zetel van de volksvertegenwoordiging van de Verenigde Staten. Ik kon het niet laten daar een kinder T-shirt mee te nemen waarop stond ‘One day I will vote’. Een krachtige boodschap aan de huidige machthebbers rekening te houden met de volgende generaties.

Daarnaast vond ik andere symbolische kracht zitten in deze simpele aankondiging. Het kiesrecht is een van de belangrijkste rechten in onze democratie. Een recht om naar uit te zien als je nog geen 18 jaar bent. Een recht waardoor je er (nog meer) bij hoort als burger.

Tijdens onze campagneactiviteiten ontmoeten we deze weken veel mensen die aangeven zeer veel belang te hechten aan het behoud van de voorzieningen die Voorschoten rijk is; waaronder de bibliotheek, het zwembad. Maar ook het groene karakter en toegang tot zorgvoorzieningen wordt veel genoemd. De bezuinigingen waarmee ook de gemeente Voorschoten vanuit het Rijk geconfronteerd wordt mogen niet leiden tot afbraak.

Veel mensen geven aan zeer zeker te gaan stemmen. Sommige mensen houden voor zich voor welke partij dat zal zijn; sommige mensen geven (ongevraagd) aan dat ze zeker PvdA zullen stemmen – en dat maakt in de kou folders uitdelen weer een stuk aangenamer! Ook ontvangen we kritiek van mensen die het niet eens zijn met het landelijke beleid. Een enkeling geeft aan dusdanig het vertrouwen in de politiek te zijn verloren, dat ze de gang naar de stembus maar helemaal overslaan.

Gemeenteraadsverkiezingen hebben vaak een relatief laag opkomstpercentage. In Voorschoten was de opkomst in 2010 relatief goed, vergeleken met het geheel van Zuid-Holland (63% vs. 53%). Ik hoop dat alle campagneactiviteiten, van de PvdA en die van de andere partijen ertoe zullen leiden dat de opkomst dit jaar nog beter is. Er staat veel te gebeuren in de komende jaren. De gemeente krijgt nieuwe verantwoordelijkheden (zorg, jeugdzorg) en de gemeenteraad moet toezien op het juist vormgeven en uitvoeren daarvan.

Voor mij is deze campagneperiode een belangrijke start voor de jaren die voor ons liggen, één waarin contact tussen de politiek/gemeenteraad en inwoners meer dan ooit van belang zal zijn!

Esmé Berkhout

Esmé Berkhout

Esmé Berkhout (1978) onderhoudt de website van de PvdA Voorschoten en heeft meegewerkt aan het vormgeven van het programma en de campagne voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Wat zijn je drijfveren? Voorschoten is een prachtig dorp, met veel groen, goede voorzieningen en heel veel actieve mensen die zich op vele manieren inzetten om dat zo te

Meer over Esmé Berkhout